Vacanta planificata sau spontana?

Tututor ne plac calatoriile, fara doar si poate. Insa acest subiect implica mai multe actiuni care fac din aceste aventuri niste intamplari placute sau mai putin placute. Criteriile organizarii sau neorganizarii unei vacante sunt: banii, varsta, anturajul, placerile. Am sa incerc sa dezvolt putin din fiecare criteriu, dupa propria mea parere si experiata nu prea vasta pe care o am in acest domeniu. Mi-am dat seama tarziu ca imi place linistea, imi place sa ma odihnesc, cred ca am trecut deja peste pragul peste care nu au trecut foarte multi tineri de varsta mea. Mie nu-mi mai plac cluburile asa cum imi placeau anul trecut, de exemplu. La fel se intampla si cu adunarile mari de oameni (concerte, petreceri in aer liber, etc). M-am invatat sa traiesc mai simplu, fara sa am foarte multi oameni in jur pentru ca oamenii de cele mai multe ori aduc neplaceri. Nu sunt nici izolat de lume, dar am un principiu pe care nu o sa mi-l schimb curand: „Oamenii sunt facuti pentru a pierde timpul cu ei.”

Calatoresc de cand ma stiu. Ai mei au avut grija ca in fiecare vacanta de vara sa ma plimbe prin tara noastra frumoasa, sa mergem la mare vara, sa vizitam manastiri celebre in perioada sarbatorilor pascale, iarna la munte si cu alte ocazii in diferite locuri care erau proaspat lansate ca zone turistice. Parintii mei sunt genul de persoane care vor ca intr-un concediu sa se odihneasca, sa-si incarce bateriile pentru o noua sesiune de munca. Vrem totusi sa ramanem si cu amintiri frumoase, iar asta ne face sa participam si la anumite petreceri sau activitati distractive atunci cand mergem impreuna intr-un concediu.

De cativa ani merg singur in vacante, iar asta nu ma face sa stau numai beat prin cluburi, sa practic activitatile celorlalti tineri de varsta mea, ci urmez oarecum aceeasi pasi, nu pentru ca asa am invatat de la ei, ci pentru ca asta imi place si mie. Imi place linistea, momentele dragute si frumoase petrecute cu cei dragi, vreau amintiri frumoase, dar doresc si sa ma odihnesc pentru ca, pana la urma, acesta este rolul unui concediu.

O idee pe care vreau sa o discut este cea a cazarii. Majoritatea isi organizeaza concediul cu mult timp inainte, acest obicei nu-l am si eu insa. Mie imi plac lucrurile spontane, imi place sa plec la drum fara sa stiu cat o sa stau in concediu, unde o sa stau, unde o sa mananc si alte detalii de acest gen care sunt plictisitoare si chiar daca uneori sunt benefice, se intampla si sa nu fie asa si sa-ti strici vacanta din cauza unei organizari prea in detaliu.

Este important un singur lucru, din punctul meu de vedere, inainte sa pleci intr-o vacanta: „Ce vrei sa faci?”, iar raspunsul iti va da detalii atat despre cazare, cat si despre tot ceea ce o sa doresti sa faci in timpul tau de relaxare sau distractie. Fie vorba de cazare, la ultimul concediu am analizat putin cateva site-uri din domeniu, site-uri precum www.rocazare.ro, ca sa-mi fac o idee care sunt preturile in zona pe care eu vreau sa o vizitez. Bineinteles ca nu mi-am rezervat camera dinainte, nu am comparat anumite hoteluri sau pensiuni, ci doar am rasfoit putin site-urile din domeniu pentru a-mi face o idee. Aici intervine si varsta. Presupun ca persoanele mai in varsta prefera sa-si organizeze fiecare pas pe care-l vor face in concediu pentru ca astfel suma cheltuita va fi mult mai mica, dar daca preferi sa te distrezi, dar si sa te relaxezi si sa faci tot ceea ce simti, fara sa-ti organizezi nimic (asa cum fac tinerii), cheltuielile s-ar putea sa fie putin mai mari.

O calatorie planificata poate fi monotona, in timp ce alta spontana iti poate aduce amintiri superbe.

Anul acesta am plecat doar 3 zile la mare, nu aveam nimic planificat, am avut un program destul de incarcat si o situatie mai dificila si nu credeam ca o sa am parte de concediu in aceasta vara, dar am iesit intr-o seara cu niste prieteni foarte apropiati si ne-am hotarat pe loc ca a doua zi sa ne pregatim bagajele si sa plecam spre mare. Nu a fost cea mai distractiva vacanta, dar cu siguranta a fost una de bun gust, in care am facut exact ce am vrut, in care m-am odihnit si am petrecut timp pretios cu persoanele dragi, pe care le iubesc.

Mi-e dor uneori sa merg si cu ai mei in vacanta, dar acum gusturile noastre nu mai sunt la fel, eu nu mai sunt de acord cu tot ceea ce ei vor sa faca intr-o vacanta, la fel cum nici ei nu sunt de acord cu toate ideile mele legate de o astfel de calatorie. Aici intervine diferenta de varsta, dar si experienta pe care ei o au. Nu cred ca sunt dispus sa primesc atat de multa odihna cum sunt dispusi ei pentru ca eu nu am muncit pana in acel concediu la fel de mult cum au facut-o ei.

Un lucru la care ne-am potrivi cu siguranta este cazarea. Atat ei, cat si eu impreuna cu persoanele cu care merg in concediu, urmarim o camera decenta, nu prea luxoasa pentru ca acestea sunt costisitoare, dar care sa aiba totusi conditiile de care avem nevoie. Stiu foarte multe grupuri de tineri care nu pun foarte mult accent pe camera in care ei o sa se odihneasca in timpul concediului si aleg sa plateasca o suma nesemnificativa si sa primeasca conditii pe masura pretului. Totul depinde de gust, de ce vrei sa faci, de cum iti petreci timpul in mod normal, dar si de anturajul in care esti integrat.

Un sfat pentru cei care isi cauta cazarea dinainte sa plece in concediu: cititi sfaturi de pe site-uri de specialitate, dar trebuie sa aveti grija ca acele site-uri sa fie de calitate, de succes si testate de mai multe persoane. Cititi cat mai multe feedback-uri despre fiecare cazare in parte, dar si despre site-ul care vi le prezinta, s-ar putea ca adminii lor sa fie rau intentionati si sa ridice in slavi niste cazari doar pentru ca au ceva de castigat din aceasta magarie.

Un comentariu

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.