Pamantul din ghiveci – afla ce le prieste plantelor

Stim cu totii ca pamantul ofera plantelor mediul perfect pentru a se ancora, precum si substantele necesare pentru ca plantele sa se hraneasca. Trebuie sa fie un sol fertil, suficient de umed incat sa ofere si cantitatea de apa de care plantele au nevoie. Asadar, atunci cand puneti in ghivece orice tip de planta, pamantul utilizat trebuie sa fie cel care imita cel mai bine solul asa cum este el in conditii naturale.

In cadrul magazinelor de specialitate precum este Nuoricum se regasesc amestecuri de pamant care sa priasca plantelor. Iata ce caracteristici sunt de urmarit:

  • Cat este de solid pamantul, pentru ca altfel nu are cum sa sustina radacinile ferm infipte.
  • Cat de bine retine apa.
  • Aeratia. Cu exceptia plantelor de apa altele nu au sansa intr-un mediu de genul acesta.

De ce pamantul de gradina nu este util la ghivece

Pe cat este de fertil solul unei gradini depinde de foarte multi factori, inclusiv tinand cont de zona geografica. Insa in general vorbind, pamantul dintr-o gradina include mare parte nisip, aproximativ 25% argila, calcar si 5 procente de humus. Acesta are tendinta de a se tasa destul de mult mai ales ca urmare a udarii.

Pentru ghivece acest tip de pamant s-ar putea sa nu fie de ajuns, decat daca probabil este vorba despre ficus, citrice, palmieri si se utilizeaza combinatie de amestec.

Exista substrat de cultura gata preparat. In comert se regasesc amestecuri destul de variate, astfel incat in functie de ceea ce se planteaza sa existe o alegere corespunzatoare  a pamantului folosit. Poate fi vorba de:

  • Amestecuri pentru plante verzi. Daca acesta are tendinta de a forma bulgari, ar fi bine sa fie combinat cu mai mult nisip. In schimb daca pare ca este prea fin, este indicat sa se amestece pamant de gradina.
  • Pentru citrice amestecul inseamna pamant argilos cu turba si scoarta de copac.
  • Pentru flori precum orhidee nu se foloseste pamant pentru ca in mod special in acest caz radacinile sunt aeriene si nu subterane. In acest caz substratul va avea scoarta de copac, muschi de asemenea.
  • Pentru cactusi si plante groase se foloseste un amestec de turba si puzzolane, ce are un rol in aerare.
  • Amintind despre bonsai, o alegere frecventa ca planta de birou, acesta are nevoie de pamant argilos, pentru ca radacina sa ii fie bine fixata. Pentru a mai reduce din densitatea sa se poate amesteca cu turba, scoarta de copac componsata si un maximum de 10% nisip.

Pe langa tipul de pamant, este important a se tine cont de ingrasamantul adaugat. In variantele pur naturale se poate opta chiar si pentru diferite amestecuri naturale. Din cand in cand zatul de cafea poate fi utilizat, datorita continutului sau de fosfor, potasiu si minerale. Acesta este bine tolerat de plante ce au nevoie de mediu acid, cum sunt trandafirii spre exemplu.

Cojile de oua sunt sursa de calciu in mod special si pot fi folosite dupa pisare, dupa ce devine o pulbere foarte fina.

Pentru plante in ghiveci astfel de ingrasamant trebuie utilizat mai rar, o data la cateva luni.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.