Ghidul motociclistului: Cum poți alege cele mai bune baterii moto

Când vine vorba despre prelungirea duratei de utilizare a vehiculului, orice iubitor de motociclete știe că aceasta se poate realiza numai printr-o grijă atentă la toate componentele sale. Este și cazul acumulatorului de motocicletă care permite pornirea motorului și care poate fi utilizat timp de 3 și 5 ani.

Cele mai bune baterii moto

Atunci când ai constatat că bateria de la motocicletă a depășit cu mult durata de viață sau că pur și simplu nu mai funcționează corespunzător, e cazul să te gândești să achiziționezi o nouă baterie moto.

În acest sens, te-ai putea orienta către ofertele unui magazin de specialitate, de pildă, Sorgeti, unul dintre principalii furnizori de baterii auto-moto, staționare și de tracțiune din România.

Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont atunci când dorești să achiziționezi o baterie nouă:

1. Capacitatea – este exprimată prin doi indici și anume – tensiunea nominală a instalației electrice și amperajul. În cazul motocicletelor mai mari, baterie va avea o tensiune de 12 V, în timp ce la modelele mai mici – cum sunt cele vechi, de epocă, vor avea 6V.

2. Amperajul – în cazul motocicletelor, amperajul poate avea diferite valori – 4, 6, 8, 9, 10, 12, 14 amperi pe oră (Ah) și chiar mai mult. Un exemplu ilustrativ pentru puterea unui acumulator este sub forma – 12 V, 9 Ah. Așadar, acumulatorii moto care au o capacitate mai mare sunt mai performanți.

3. Dimensiunile – cu toate că pare un aspect mai mult decât banal, acesta nu trebuie trecut cu vederea, întrucât dacă acumulatorul moto nu se potrivește, există mari șanse să fi irosit banii degeaba. Pentru a afla dacă produsul ales va intra în lăcașul în care este destinat, care poate avea un spațiu destul de limitat, va trebui sa verifici care este lungimea, lățimea și înălțimea acestuia. În același timp, dacă bateria este prea mică, cel mai probabil, va începe să se miște și să se izbească de pereții înconjurători, ceea ce îl va incomoda pe utilizator, provocând în același timp stricăciuni motocicletei.

4. Mentenanța – Odată ce ai achiziționat acumulatorul potrivit pentru motocicleta ta, va trebui să ai grijă de el pentru a-i prelungi durata de viață. Astfel că va trebui să-i acorzi o atenție sporită, în special, în sezonul rece. Ar trebui să controlezi scurgerea, voltajul, suprafețele care necesită a fi șterse și verificate de coroziune și sedimente. În plus, elemenții și dopurile acestora trebuie desfundați și curățați într-un loc bine aerisit și utilizând ochelari de protecție și mănuși. De asemenea, în perioadele cu temperaturi scăzute ca și în cele de repaus, este indicat să scoți acumulatorul din motocicletă și să-l așezi într-un loc uscat, departe de beton sau metale, astfel încât să nu se descarce, să înghețe sau să crape.

5. Reîncărcarea optimă – Una dintre cele mai importante reguli de respectat pentru a prelungi durata de funcționare a bateriei moto este că pentru o reîncărcare optimă nu ar trebui să se depășească 10% din puterea maximă a bateriei pe oră. De pildă, un acumulator de 12 V, 9 Ah va trebui să stea la încărcat timp de 9 ore, la un amper maxim, însă poate fi pus și pentru 18 ore, la 500 mAh.

De asemenea, după ce achiziționezi o baterie moto ar fi bine să ții cont de instrucțiunile de montare, întreținere și bineînțeles, de respectarea condițiilor garanției.

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.