Eticheta funerara pentru Biserica Ortodoxa Romana

Inmormantarile ortodoxe romanesti se bazeaza pe traditiile stravechi.

Fiecare traditie religioasa priveste serviciile funerare la nivel global putin diferit. In Biserica Ortodoxa Romana, asezarea corpului neinsufletit in mormant pentru odihna vesnica implica un set de ritualuri, obiceiuri si reguli de conduita. Funeraliile si inmormantarile se organizeaza rapid si au loc in decurs de 24 pana la 48 de ore, ceea e reflecta acceptarea ortodoxa romaneasca a mortii. De fapt, conform traditiei ortodoxe, inhumarea corpului ar trebui sa se faca a treia zi de la data decesului. Daca nu faceti parte din Biserica Ortodoxa Romana s-ar putea sa nu stiti la ce sa va asteptati in timpul acestor ceremonii solemne.

Servicii funerare

Trupul neinsufletit este inmormantat, dar inainte se tin cateva slujbe in care preotul si cei prezenti se roaga pentru sufletului celui decedat. Slujbele contin rugaciuni, imnuri de slava pentru Dumnezeu precum si cateva versete biblice privind viata si rastignirea Domnului Iisus. Slujba de inmormantare incepe cu sunetul clopotului bisericii ce cheama enoriasii la ruga. Cei prezenti se imbraca in negru sau in haine inchise la culoare: maro, gri, bleumarin. Sicriul deschis este adus in biserica in fata Altarului. Capacul la sicriu se pune atunci cand acesta este coborat in groapa. Dupa slujba, cei din familie sunt invitati sa ofere o ultima sarutare celui decedat sau crucii care este asezata pe pieptul sau.

Inmormantarea

Dupa slubja preotul si cei apropiati se aduna la cimitir si se aduc ultimele omagii si binecuvantari trupului.
In credinta ortodoxa romaneasca, locul de inmormantare este cu fata la rasarit. Incinerarea nu este permisa. Dupa ingropare, familia organizeaza o masa, un parastas pentru pomenirea celui decedat. Mai nou se pot imparti pachete celor prezenti. Daca doriti sa vedeti si alte produse ce pot fi furnizare de serviciile funerare accesati http://funerare-rainbow-dorobantu.ro/produse/. In general nu se obisnuieste sa se ofere deserturi de lux la o asemenea masa, ci se opteaza pentru coliva, cozonac si colaci care se ofera de pomana impreuna cu o lumanare aprinsa.

Perioada de doliu

Oaspetii pot vizita familia dupa slujba si inmormantare. In a treia zi familia merge la mormant si de obicei se tine inca un parastas. Perioada de doliu tine 40 de zile, exact numarul zilelor dintre Invierea si Inaltarea Domnului Iisus. Pe parcursul acestei perioade, cei care tin doliu se abtin de la viata sociala, de la a merge la petreceri si distractii. Unele persoane aleg sa tina doliu pana la 6 sau 7 ani, iar vaduvele se pot imbraca in doliu pentru tot restul vietii.

serviciifunerare

Lasă-mi un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.